Aspectes generals

L’Associació Musical Pau Casals agrupa persones i entitats majoritàriament del Vendrell, vila nadiua del Mestre. Es va constituir l’any 1973 amb la finalitat d’honorar la figura de Casals, tot donant a conèixer el seu llegat musical i humanístic i els valors que ell va defensar. També té com a objectiu promoure la música en general, com un dels vehicles d’expressió més universals.

L’Associació consta d’unes 250 persones inscrites; també hi ha adherides entitats vendrellenques i de la comarca, les quals donen suport i participen en les activitats com a membres de ple dret. Existeixen certs avantatges per a les persones sòcies respecte del públic en general, com ara descomptes en el preu de concerts, informació d’activitats musicals…

Història

En la dècada dels anys seixanta del segle passat i, sobretot a partir de dues visites d’entitats vendrellenques a Pau Casals a l’exili (1964 i 1966),  es va despertar al Vendrell l’interès per la divulgació de la figura del Mestre, gràcies a la il·lusió i la tossuderia d’un grup de d’entusiastes. Durant els anys següents es van dur a terme homenatges a Casals amb motiu del seu aniversari de naixement, cada 29 de desembre. També es va organitzar l’execució de l’Himne de la ONU i, més tard,  la d’ El Pessebre.  Va ser l’any 1973 que es consolidà aquell grup de persones i es constituí formalment l’Associació Musical Pau Casals.

El 22 d’octubre del mateix any 1973 va morir Pau Casals. Uns dies després s’organitzava al Vendrell un funeral multitudinari, amb un homenatge de la societat civil representada pel pilar de cinc dels nostres castellers Nens del Vendrell. El 24 de març de 1974, Marta Montañez, la vídua del Mestre, va visitar el Vendrell i l’Associació, juntament amb altres entitats, va organitzar-ne la rebuda popular.

Durant aquella dècada hi ha una gran activitat de l’Associació: el 1975 es va promoure la visita a la Casa-Museu oberta ja al públic i hi va organitzar diversos concerts a partir del 1978.

El centenari del naixement de Pau Casals (1976) va ser commemorat arreu, especialment al nostre país. Aquell any, al Vendrell, amb especial protagonisme de l’Associació Musical Pau Casals, es van celebrar molts actes, principalment concerts amb intèrprets de nom: l’Orquestra Ciutat de Barcelona, l’Escolania de Montserrat, la Cobla La Principal de la Bisbal i recitals de grans solistes: Mstislav Rostropóvitx, Eugène Istomin, Gonçal Comellas, Lluís i Gerard Claret, Mineo Hayashi… En moltes ocasions intervenia la colla castellera Nens del Vendrell, ja que el Mestre n’era un afeccionat.

El 10 de novembre de 1979 l’entitat va tenir un paper actiu, junt amb l’Ajuntament, la Lira Vendrellenca, el Cor-Orfeó Parroquial, i també l’organista Montserrat Torrent, en l’arribada de les despulles del Mestre que avui reposen en el cementiri municipal. A partir d’aleshores, els esforços es van centrar en que el Vendrell pogués gaudir d’un Auditori, d’una Escola de Música, i d’un Festival d’estiu que avui són una realitat.

L’Associació Musical Pau Casals havia vist la llum en uns moments políticament difícils, però això no va coaccionar en cap moment els seus iniciadors,  que van lluitar i lluitar per tal d’aconseguir que el seu propòsit reivindicatiu de la figura i el llegat de Pau Casals es pogués dur a terme. Heus aquí les persones que van iniciar aquella tasca:

Josep Altet i Font (El Vendrell 1920-2003)

Emprenedor i activista cultural. Del seu compromís amb la societat destaca la participació en l’Ajuntament i en la secció cultural del Club d’Esports Vendrell; va ser impulsor de diverses realitats ciutadanes, com ara, el Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT) i l’Escola Garbí, però la més important en el camp social, fou la Fundació Santa Teresa.

En el camp de la cultura prengué la iniciativa en tot el que va representar promoure i fer conèixer la figura de Pau Casals. D’ell i del reduït grup que liderava, va ser l’organització dels concerts en homenatge al Mestre primer i, més tard, la realització de l’auditori de Sant Salvador i de l’Escola de Música, tasques que dugué a terme de manera incansable, gestionant amb la vídua del mestre, amb la Fundació Pau Casals, amb les administracions públiques i, alhora, forjant la creació d’aquesta Associació Musical Pau Casals.

La Generalitat de Catalunya li atorgà la Creu de Sant Jordi el 18 de maig de 1999   i l’Ajuntament del Vendrell el nomenà Fill Predilecte de la Vila el 21 d’abril del 2010.

Josep Esteve i Oliva “Casalta” (El Vendrell 1922-2005)

Treballador incansable partícip en diferents activitats, com ara els actes amb motiu de la baixada de l’Àngel del Campanar el 1958, o la presidència dels Nens del Vendrell. Promotor de les visites a Pau Casals el 1964 amb un grup de castellers, i el 1966 a Molig per celebrar el 90è aniversari del Mestre, amb Dansaires del Penedès, Lira Vendrellenca, Cor Orfeó Parroquial i Nens del Vendrell.

Col·laborador de Josep Altet i Font, es distingí per la capacitat de encomanar els objectius de l’Associació a les diferents entitats vilatanes.

Salvador Mañé i Turdiu (La Bisbal del Penedès 1925-El Vendrell 2008)  

Amic personal i home de confiança de Josep Altet i Font, era persona de compromís amb les persones i el país. Aportà les seves iniciatives en diversos terrenys; i en el cultural, fundà la secció cultural del CIT per a promoure el coneixement i difusió del català, en un moment en que les institucions no ho feien. En aquesta línia organitzà el Concurs Literari Sant Jordi infantil i juvenil. A finals dels seixanta, davant la impossibilitat de cursar estudis secundaris en la nostra comarca, impulsà la creació primer, del Col·legi Lliure Adaptat, depenent de l’Institut de Reus i, més tard, del que avui és l’Institut Baix Penedès. També fou regidor del l’Ajuntament en un dels primers mandats de la democràcia. I, pel que fa a la nostra entitat, la seva capacitat de previsió el convertí en un suport decisiu per a la creació de l’Associació.

Lluís Martorell i Mallofré (El Vendrell 1919-2017)

L’amistat i relació amb Josep Altet i Font, unides a la seva gran capacitat de treball, d’aportació d’idees, de control de la feina, i d’una manera d’actuar assenyada, efectiva, rigorosa, i alhora discreta, foren claus no tan sols en la constitució de l’Associació, sinó en totes les tasques, especialment les negociacions, que es duien a terme en relació amb la promoció de la figura de Pau Casals i amb la posterior construcció de l’auditori i de l’Escola de Música.

Fins el 27 de novembre de 2017 fou el darrer supervivent de quatre emprenedors i amics sense la col·laboració dels quals, El Vendrell no hagués aconseguit en aquells temps, la divulgació de la figura del Mestre i la realització de dues importants infraestructures culturals.

També cal recordar els vendrellencs que en el començament de la vida de la nostra Entitat varen aportar llur treball i entusiasme en pro dels seus objectius, entre d’altres, citem només Albert Pàmies, Jordi Carbonell, Jaume Nin Casanova, Benjamí Jané, Amador Mercader… i, per la seva vinculació a la música i implicació gairebé permanent en la nostra Entitat, Albert Solé que, anys més tard succeiria a Josep Altet i Font en la presidència de la mateixa. Finalment, esmentem la inestimable col·laboració d’ Andreu Claret, persona de confiança de Pau Casals que, des del primer moment, donà suport a aquell grup promotor per a la consecució dels seus projectes.

Les persones que han anat presidint l’Associació d’ençà el 1973 són:

  • Josep Altet i Font (1973-1983)
  • Albert Solé i Galí (1983-1997)
  • Joan Descals i Esquius (1997-2001)
  • Josep Poca i Gaya (2001-2005)
  • Eva Serramià i Rofes (2005-2015)
  • Jordi Guitart i Olivé (2015-2020)
  • Joan Miró i Soler (2020-avui)

L’Auditori Pau Casals

L’Auditori, situat davant mateix del Museu Pau Casals a Sant Salvador va ser possible gràcies a una idea inicial de l’Associació, proposada a la Fundació Pau Casals, la qual era la propietària dels terrenys que figuraven en el llegat del Mestre en constituir-se aquella l’any 1972. Així doncs, la Fundació Pau Casals va desplegar aquella idea confiant en els coneixements tècnics de l’arquitecte Jordi Bonet, que va dissenyar la sala de concerts, complementada amb la plaça dedicada a Johann Sebastian Bach, que és presidida per l’escultura de l’Apol·lo, déu de la música i la poesia, de Josep Mª Subirachs, autor també d’un monòlit a tocar de la tomba de Casals al cementiri del Vendrell. La Fundació també havia possibilitat els recursos materials de l’Obra Social de la Caixa d’Estalvis de Catalunya. Una vegada construït l’Auditori, la Fundació Pau Casals va fer-ne donació a l’Ajuntament del Vendrell. Va ser inaugurat el 6 de juny de 1981 amb un concert de Mieczyslaw Horzowski, pianista, amic i col·laborador de Pau Casals. 

L’Associació Musical Pau Casals va gestionar totes les activitats de sala de concerts del 1981 al 1991, destacant la creació del Festival Internacional de Música Pau Casals que, de llavors ençà, es celebra cada estiu en aquest indret.

L’Escola Municipal de Música (EMMPAC)

Un cop posat en funcionament l’Auditori, els esforços de l’Associació, junt amb l’Ajuntament, es centraren en la construcció de l’ Escola Municipal de Música. Gràcies a la col·laboració de l’ Obra Social de la Caixa d’Estalvis de Tarragona va ser possible l’edificació de l’equipament i el febrer de 1986 es va inaugurar. La gestió la du a terme el mateix Ajuntament. Avui gaudeix d’un segon edifici al recinte dels Jardins del Tívoli.

L’Associació avui

Entorn els anys 1990, es van consolidar certes activitats anuals de les que es destaquen les commemoracions, sovint amb concerts, de dues efemèrides de la vida de Pau Casals, el naixement el 29 de desembre i la mort el 22 d’octubre.

Anualment al mes d’octubre i, sempre organitzades per l’entitat, es duien a terme les “Conferències de tardor” sobre temàtica relacionada amb la música en general o amb la figura de Casals en particular. Van evolucionar cap a la “Setmana Pau Casals” que, atès el creixement d’actes amb la implicació d’altres entitats, a partir del 2016, aquella “Setmana” esdevé el “Mes Pau Casals” que s’inicia amb música i poesia cada any el 21 de setembre, Dia Internacional de la Pau, i avui ja és un referent dins del panorama cultural del Vendrell. Cada 22 d’octubre té lloc l’ofrena floral de les entitats vendrellenques a la tomba de Casals, un acte coordinat per l’Associació que es celebra ininterrompudament d’ençà de l’arribada de les seves despulles el 1979.

A més dels dos concerts dels aniversaris en relació al Mestre, i del “Mes Pau Casals”, l’entitat centra avui els seus esforços en aquestes activitats ordinàries:

  • El suport material, quan li és possible, al Museu Pau Casals pel que fa a les visites d’escolars. També al Festival Internacional de Música Pau Casals.
  • La campanya de divulgació al carrer amb frases del Mestre als establiments del Vendrell, o la proposta, feta realitat l’any 2022 de dedicació d’un carrer del centre, a Prada de Conflent, lloc d’exili de Casals durant dues dècades.
  • La publicació a les xarxes socials de l’anomenat “Tal dia com avui”, una petita finestra des d’on s’expliquen esdeveniments relacionats amb Pau Casals i el seu entorn musical.
  • Els “dimecres musicals” cada mes amb un petit concert, o conferència relacionats amb els objectius de l’entitat.
  • Les conferències divulgatives d’ “aprendre a escoltar la música”
  • El suport i participació en algun concert del Cicle “Els teus clàssics” que es celebra anualment a diversos indrets de Catalunya
  • L’ajut als estudis musicals a un/a alumne/a de l’Escola de Música

Junta directiva de l'Associació

A l’Assemblea General Ordinària de 6 de març de 2020 va sortir escollida, per un mandat de cinc anys, la Junta Directiva integrada per:

President: Joan Miró Soler

Vicepresidenta: Magda Gual Lleó

Secretari: Josep Mª Rovirosa Jané

Tresorer: Josep Mª Porta Turdiu

Vocals: Tomas Bohinc, Ramon Calsada Guimerà, Ignasi Carbonell Ruiz, Anton Català Galofré, Soledad Cuenca García i Joan Josep Gisbert Torrents.

Entitats amigues

Busquem sinergies amb entitats del Vendrell o de fora del Vendrell que tenen per objectius treballar en el camp de la música, de la cultura en general. Amb algunes hem establert convenis de col·laboració, i amb d’altres, duem a terme alguna activitat conjuntament.

  • Fundació Pau Casals
  • Escola Municipal de Música Pau Casals
  • Nens del Vendrell
  • Casa Cultural Andalucía García Lorca
  • Òmnium Cultural
  • Biblioteca Pública Terra Baixa
  • Cor Orfeó Parroquial del Vendrell
  • Amics de l’Orgue
  • Associació Joan Manén
  • Associació de Concerts de Reus

Projectes Solidaris

Altres entitats son destinatàries del nostre suport solidari. Són:

  • Open Arms
  • Fem Pinya (projecte de Nens del Vendrell)
  • Banc dels Aliments
  • Marató de TV3

Dades de contacte

  • Associació Musical Pau Casals
  • Domicili: Museu Pau Casals, av.Palfuriana, 67 (43880) Sant Salvador, El Vendrell
  • Correu electrònic: amlpaucasals@gmail.com

Suport institucional

L’Associació Musical Pau Casals sol rebre el suport de:

  • Ajuntament del Vendrell. Regidoria de Cultura (en conveni)
  • Diputació de Tarragona. Servei de Cultura
  • Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura