Cicle ELS TEUS CLÀSSICS

El 25 de novembre l’Associació Joan Manén i l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell van signar un conveni bianual en el que acorden la programació de concerts del Cicle “Els teus clàssics”. Catalunya disposa d’un patrimoni musical ric, que sovint és desconegut pel públic i pels intèrprets. Amb aquest projecte totes dues entitats volen donar un nou impuls a la difusió de la música de compositors catalans enriquint les seves programacions amb obres d’autors del nostre país, molts d’ells vinculats a Pau Casals i a la seva època

DIMECRES MUSICALS

El proper dia 25 de gener, la soprano vendrellenca Griselda Ramon, acompanyada al piano per Àlex Jordi, ens oferirà “Rusiñol i El Modernisme”.

El Modernisme a Catalunya i a Europa no sols va ser un nou corrent artístic que pregonava la renovació de les arts i la recerca d’un Art Nou i Modern, va ser una forma de viure i de sentir. La música modernista, veu de les arrels més populars tot conferint-li profunds tocs i caires de modernitat. D’aquí que ens resulti propera i innovadora a l’ensems. L’espectacle per a veu i piano, dedicat al modernisme català, combina les paraules de Rusiñol, el principal líder del modernisme a Catalunya, acompanyades de peces musicals de l’època, algunes d’elles gairebé inèdites.

25 de gener 2023
Auditori del Tívoli, 20:00 h
Preu, 5€ (socis/sòcies teniu entrada lliure identificant-vos)

Enllaços d'interès. Entitats Vendrellenques

Fundació Pau Casals www.paucasals.org
Auditori Pau Casals del Vendrell www.auditoripaucasals.cat
Escola Municipal de Música Pau Casals www.escolamusicapaucasals.cat
Escola Músics, El Vendrell www.musicsvendrell.com/escola
Associació Amics de l’Orgue del Vendrell www.orguevendrell.com
Teatre Àngel Guimerà (TAG) www.tagelvendrell.cat
Fem Pinya www.nensdelvendrell.cat/fem-pinya/

Enllaços d’interès entitats d’arreu de Catalunya

Auditori de Barcelona www.auditori.cat
Auditori Enric Granados de Lleida www.auditorienricgranados.cat
Catalunya Música www.catmusica.cat
Palau de la Música Catalana www.palaumusica.cat
Associació Joan Manén www.joanmanen.cat
Associació de Concerts de Reus www.associacioconcertsreus.cat
AssociacióMusical Eduard Toldrà www.camerataeduardtoldra.cat
Òmnium Cultural www.omnium.cat
Open Arms www.openarms.es

Memòria d'activitats

Memòria d'Activitats 2020

ACTES DEL MES PAU CASALS 2020

Programa TEMPS LLIURE de Televisió El Vendrell, amb entrevista al President de l’Associació Musical Pau Casals i a la Directora del Museu Pau Casals

Acte inaugural des de la Biblioteca Pública Terra Baixa, amb motiu del seu centenari

Conferència de Gaspar Alcocer sobre Beethoven, amb motiu dels 250 anys del seu naixement des de la Casa Cultural Andalucía García Lorca del Vendrell

Conferència de Jordi Pardo sobre l’Orquestra Pau Casals, amb motiu del seu centenari des del Museu Pau Casals a Sant Salvador

Conferència de Maria Costa sobre els Festivals Pablo Casals de Prada de Conflent, amb motiu del seu 70è aniversari des del Monestir de Sant Miquel de Cuixà (Conflent)

Taula Rodona sobre l’estat de la cultura al Vendrell, amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2020 i la intervenció d’Albert Solé (música), Neus Oliveras (literatura) i Kevin Prados (cultura popular – els castells)

Memòria d'Activitats 2019

Visualítza-la aquí

Memòria d'Activitats 2018

Persones sòcies

L’any 2018 ha estat el de la consolidació de les reformes fetes per la junta per tal de millorar la gestió interna i també la comunicació a les persones associades. Pel que fa al nombre de socis i sòcies hem de dir que ha passat de 170 en començar l’any, a 219 en acabar-lo.

Activitats durant l’any

Durant el 2018 s’han organitzat sortides a concerts fora del vendrell. Es va arribar a un acord per l’assistència de les persones sòcies a mitja temporada dels concerts que l’orquestra càmera musicae donava al palau de la música de barcelona.

Com l’any anterior es va assistir als actes de la diada pau casals a barcelona, que organitza la fundació pau casals, entre ells, el concert al palau, i també el reconeixement al mestrea l’avinguda que porta el seu nom, on els nens del vendrell van oferir un pilar d’homenatge.

En ocasió del jocs del mediterrani celebrats a tarragona, una representació de la nostra entitat va poder gaudir del concert celebrat a la catedral metropolitana.

L’onze de setembre, vam ser presents a l’acte commemoratiu de la diada organitzat per l’ajuntament, amb la presència d’altres entitats, aquest cop a la plaça nova del vendrell.

Activitats del mes pau casals 2018

• Acte inaugural

Música i poesia coincidint amb el dia internacional de la pau celebrat als locals de l’associació andalucia garcia lorca i lliurament de l’ajut de l’associació musical pau casals per a estudis musicals. El professor jaume figueres trull relacionà les figures de casals i lorca en una brillant exposició. L’acte comptà amb un recital de poemes del mestre andalús i un petit concert amb la participació de yasmin el fahri (violí), anna mañé (violoncel) i xavier garcía (guitarra).

• Homenatge a pau casals 22 d’octubre i ofrenes florals.

• Presentacions i conferències

Projecció del documental “joan manén. Variacions sense tema”, conferència – col•loqui a càrrec de daniel blanch, president de l’associació joan manén de barcelona, amb la participació d’alguns dels productors i protagonistes del documental.
Conferència “el cant dels ocells” a càrrec de jaumeayats, doctor en història de l’art i director del museu de la música de barcelona.
Presentació de “pau casals i saint-exupéry”, paraula, música i imatges per la pau, a càrrec de: carlota baldrís, enric batlle, anna urpí, linus urpí i iñaki arregui amb la col•laboració de l’associació el petit príncep de catalunya.

• Concerts

Joves talents, a càrrec de jan calabuig (violí) i miquel carr (piano).
Concert commemoratiu en el 45è aniversari de la mort de pau casals, a càrrec de la camerata ‘eduard toldrà’
Concert d’orgue, a càrrec dels alumnes dels conservatoris professionals de tarragona, terrassa i de l’emmpac.
Música als museus, a càrrec dels alumnes de l’emmpac al museu deu.
Concert a càrrec de la coral anglesa rock up and sing (100 cantaires)
Concert de cloenda del mes pau casals, a càrrec de the yehudi menuhin orchestra

Commemoració de l’aniversari del naixement de Pau Casals

El 29 de desembre vam celebrar un concert de l’orquestra de cambra clàssica amb un programa festiu i amb pinzellades de música popular del cap d’any.

Aplicació dels recursos obtinguts per part de l’associació

Quotes de socis i sòcies

Els ingressos obtinguts de les quotes de les persones sòcies s’apliquen a:

a) Finançar les despeses generals d’estructura de la nostra organització
b) A un ajut de 300 € que atorguem a un alumne de violoncel
c) A col•laborar en el festival de música pau casals, també amb 300 €
d) A la ong open arms de suport als refugiats, 60 €.

Subvencions

Per regla general, les subvencions es sol•liciten i s’apliquen a la realització del “mes pau casals”, al concert commemoratiu del naixement del mestre i, si és possible, a projectes diversos. Col•laborem també amb la fundació pau casals en portar a visitar el museu de sant salvador, a estudiants de batxillerat.

 

El Vendrell, abril del 2019.

Memòria d'Activitats 2017

Presentació

L’any anterior començàvem aquesta Memòria d’Activitats explicant l’objectiu, entre d’altres, de la dinamització de l’Associació, dins dels marc dels Estatuts, la posada al dia de la gestió, frenar la caiguda del nombre de socis, i potenciar noves activitats, tot  millorant els sistemes de comunicació. Avui podem dir que s’ha aconseguit, doncs hem millorat la nostra gestió interna, prosseguint amb la racionalització dels fitxers. El nombre de persones sòcies ha frenat la seva davallada i fins i tot ha augmentat, essent, a l’iniciar l’exercici, de 164 i, en acabar-lo, de 170, dels quals 28 eren familiars, un protector i una entitat. També i, per tal de promoure l’Associació entre els més joves, s’ha ordenat el concepte de gratuïtat en certes quotes.

El sistema de comunicació entre persones associades ha millorat sensiblement amb el correu electrònic i l’establiment d’un Grup de WhatsApp per donar reforçament als avisos sobre activitats. Ha estat el primer any de funcionament del nou web de l’Associació. (www.asociaciopaucasalselvendrell.cat).

Activitats durant l’any

Durant el 2017 s’han organitzat dues sortides a concerts fora del Vendrell, una a l’Auditori de Sant Cugat, el  març  i l’altra al Palau de la Música el juny en el marc de la Diada Pau Casals Ciutat de Barcelona, que organitza la Fundació Pau Casals i, com l’any anterior, una representació de l’AMPC assistí, als altres actes organitzats per la ciutat de Barcelona entre ells el de l’Avinguda Pau Casals on els Nens del Vendrell oferiren un pilar d’homenatge.

Abans d’acabar el 2017 es va arribar a un acord amb la Orquestra Càmera Musicae per tal d’adquirir abonaments amb un preu especial per als nostres socis i sòcies, a la segona meitat del seu cicle de concerts al Palau de la Música. S’inicià al febrer del 2018.

Com és tradicional, l’Onze de Setembre, vam ser presents a l’homenatge als catalans representats pel nostre il·lustre convilatà Pau Casals, organitzat per l’Ajuntament i amb la presència d’altres entitats del Vendrell.

Commemoració del 141è aniversari del naixement de Pau Casals

Enguany el 29 de desembre vam celebrar un Concert d’Homenatge a Pau Casals amb la intervenció  de Vespres d’Arnadí.

Activitats del Mes Pau Casals 2017

 • Acte inaugural:

Música i poesia coincidint amb el Dia Internacional de la Pau, 21 de setembre.

Lliurament de l’ajut de l’Associació Musical Pau Casals per a estudis de violoncel

Lectura de poemes a càrrec de Joan Gibert. Poetessa convidada: Nati Soler Alcaide. Amb la participació del duo de violoncels: Anna Mañé i Elena Jurado

 • Pau i Victòria.

Conferència i concert a càrrec d’Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Mireia Tarragó, soprano, i Marina Pelfort, piano. Tema: Relació artística que varen establir Victoria de los Ángeles i Pau Casals

 • El doble concert de l’ Orquestra Pau Casals al Vendrell, l’any 1927.

Conferència  a càrrec d’Àngels Santacana, historiadora i coordinadora de museus del Vendrell, i els professors: Esther Buendia, Anna Urpí, Eva Sedó i Francesc Serra. Amb la participació de l’Orquestra de l’EMMPAC sota la direcció de Raúl Lacilla Crespo

 • Concurs de colles sardanistes Mes Pau Casals- La Fira,

Organitzat per Dansaires del Penedès

 • Robert Gerhard i Pau Casals.

Conferència a càrrec d’Ignasi Riera, historiador i exdiputat

 • Aportació de l’Escola Músics: Concert dels alumnes

Conferència “Vivències i anècdotes de Benvingut Socias”, a càrrec de Maria Ramon.

 • Concert organitzat per Amics de l’Orgue. Peces de Benvingut Socias,

A càrrec de Jordi Joan Pascual, piano amb comentaris de David Puertas.

 • Cosint cançons

Concert a càrrec del Cor de Veus Blanques de l’EMMPAC. Montserrat Meneses, direcció; Rosa Bertran, piano; Clara del Ruste, direcció escènica

 • L’Homenatge a Pau Casals, 22 d’octubre.

Al Cementiri del Vendrell ofrenes i  pilar d’homenatge dels Nens del Vendrell

 • Commemoració del 44è aniversari de la mort de Pau Casals

Concert a càrrec de la Camerata Eduard Toldrà (octet de corda)

 • L’hora del conte (per a nens i nenes a partir de 5 anys).

“Pau Casals, l’amic dels ocells”  a  càrrec de Mar Morelló

 • Música als museus

Audicions als museus del Vendrell a càrrec dels alumnes de l’EMMPAC

 • Audicions d’orgue. Església parroquial del Vendrell

A càrrec d’alumnes d’orgue del Conservatori Professional de la Diputació de Tarragona i de l’Escola de Música Pau Casals del Vendrell. Professors: Jordi Vergés i Jonatan Carbó

 • Trobada de violoncels

Organitzada per l’ Escola Municipal de Música Pau Casals.

 • Cloenda del mes Pau Casals. Les sardanes de Pau Casals

Concert de la Cobla de Cambra de Catalunya i Jordi Camell, piano, organitzat per l’ Auditori Pau Casals

Política de recursos i llur aplicació

Per tal de realitzar els seus objectius, l’AMPC ha d’aconseguir millorar o, com a mínim, mantenir el seu nivell d’ingressos, una part mitjançant les quotes de les persones sòcies i una altra procedent de la col·laboració de les administracions públiques, per subvencions, i un ajut de Bancaixa.

-Ingressos de Quotes:

Atesa la situació descrita anteriorment, la Junta proposà mantenir les quotes actuals, és a dir:

 • Quota individual: 30,00 euros
 • Quota familiar: 50,00 euros, inclou 2 persones
 • Quota d’entitat: 60,00 euros
 • Quota de protector/a: 100,00 euros

-Subvencions registrades durant l’any 2017:

Durant el 2017hem registrat l’atorgament d’una subvenció de la Diputació de Tarragona per EUR 5.000,00. També hem registrat EUR 2.166,14 de l’Ajuntament del Vendrell del 2016. A 31.12.2017 hi havia pendents de cobrar EUR 5.000,00.Bancaixa, EUR 500,00.

-Aplicació de recursos

Per regla general, les subvencions s’apliquen a la realització dels concerts i, si és possible, a projectes diversos. L’endarreriment en el cobrament de les administracions públiques ha fet endarrerir al seu torn, i com l’any anterior,la col·laboració amb la Fundació Pau Casals en portar a visitar el Museu de Sant Salvador, a estudiants de batxillerat. Malgrat això hem organitzat i conduit les visites dels instituts del Vendrell.

Els ingressos per quotes s’apliquen en bona part, a finançar l’estructura de la nostra organització. També  a col·laboracions com ara el patrocini del  Festival Internacional de Música Pau Casals que, el 2017,atesa la situació de la tresoreria, es va suprimir, i a les dues noves aplicacions que comentem tot seguit.

En efecte, d’ençà del 2017 endavant l’Associació, atorga un ajut a alumnes de violoncel, quantificat en EUR 300,00.

Finalment, cal dir que l’any 2017 es va prendre l’acord d’afiliar la nostra entitat a l’ONG Open Arms de suport als refugiats, amb vigència a partir del 2018.

El Vendrell, 3 d’abril del 2018

Memòria d'Activitats 2016

Presentació

Entre els objectius de la nova Junta (2015) figurava la dinamització de l’Associació, dins dels marc dels Estatuts, la posada al dia de la gestió, frenar la caiguda del nombre de socis, potenciar noves activitats i millorar la comunicació a tots nivells: premsa, xarxes socials, pàgina web. Es va proposar de mantenir les reunions segons les necessitats, amb una periodicitat de com a màxim, dos mesos.

Activitats

L’any començà, amb la reunió de la Junta del mes de generamb una trobada entre membres  de les dues juntes, la sortint i la entrant,  en el decurs del qual s’obsequià amb un record a l’anterior presidenta, Eva M. Serramià.

Una representació de l’AMPC assistí, el mes de juny, a la Diada Pau Casals Ciutat de Barcelona, que organitza la Fundació Pau Casals.

La Junta, en el primer trimestre acordà: a) Patrocinar, en la mesura de les possibilitats de l’Associació, el Festival Internacional de Música Pau Casals i b) Confeccionar a curt termini un lloc web de l’Associació.

El primer d’aquest dos objectius es materialitzà  amb la signatura, al maig, del Conveni de Patrocini amb l’Ajuntament i una aportació de 300,00 euros a l’organització del Festival.

El segon consistí en l’encàrrec del web de la nostra entitat, al dissenyador Àlex Miró  amb la finalitat que, a més de servir de carta de presentació i punt d’informació, fos un recull de la història de l’Associació, fent, d’aquesta manera un petit homenatge als vendrellencs que la fundaren i aconseguiren el que avui és una realitat: l’Auditori de Sant Salvador i l’Escola de Música. Es posà en marxa durant el mes de desembre i el seu autor, en consideració a la nostra Associació feu cessió de l’import de la confecció, 3.000,00 euros a l’entitat.

Es posà en marxa, tanmateix una Newsletter, via de  comunicació amb les persones associades d’una manera més eficient. Per aquest motiu es començà una actualització dels fitxers incloent les adreces d’email. També es destina a altres persones interessades.

Com és tradicional, l’Onze de Setembre, vam ser presents a l’homenatge a Pau Casals organitzat per l’Ajuntament i amb la concurrència de gairebé totes les entitats del Vendrell.

El Mes Pau Casals

Aquest 2016, en ocasió del 140 aniversari del naixement del Mestre, i tanmateix, Any Granados, la setmana dedicada a Pau Casals,  es convertí en el Mes Pau Casals, durant tot l’octubre. Les entitats musicals s’hi adheriren, incloent els seus concerts programats per l’octubre dins del programa del Mes Pau Casals.

S’inaugurà el 29 de setembre amb una conferència de Marta Casals sobre “Pau Casals, records i vivències”

El 5 d’octubre, a l’EMMPAC,  s’obrí l’exposició “Enric Granados i Pau Casals” presentada per la directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester i a continuació tingué lloc la conferència amb el mateix títol a càrrec de Mònica Pagès, periodista.

El dia 8 el Cor Zòngora oferí “Cançons i danses de Frederic Montpou”.

El concert de la Fira del Cor-Orfeó Parroquial, el dia 15, comptà amb la col·laboració del Cor Maragall de Girona.

El diumenge 16 es celebrà el“Concurs de Colles Sardanistes Mes Pau Casals” organitzat pels Dansaires del Penedès, en el seu 70è aniversari.

Una tercera conferència tingué lloc el dia 17 “Pau Casals i el Monestir de Montserrat” a càrrec del P. Josep M. Soler, Abat de Montserrat.

El 18, a l’església, i amb la col·laboració d’Amics de l’Orgue, es celebrà un concert d’orgue amb alumnes de diverses escoles de música i  Jonathan Carbó, organista.

L’ escola Músics col·laborà als actes del Mes, el dia 21 i també el 28 oferint concerts del ensemble de guitarra i d’un conjunt instrumental, respectivament.

El dia 22, aniversari de la mort de Pau Casals l’Ajuntament organitzà les tradicionals Jornada de portes obertes de la Casa Nadiua del Mestre i la Ruta Pau Casals. També hi hagué l’acte central, l’ Ofrena Floral al cementiri a càrrec de les entitats del Vendrell. L’Ofrena, seguint el costum, la fa la nostra Associació i enguany va córrer a càrrec de Jaume Figueres, Secretari de la Junta.

El mateix dia al vespre Pablo Pérez guanyador de la Beca Pau Casals 2014 oferí a l’EMMPAC, un concert de violoncel.

Diumenge 23 tingué lloc a l’Auditori Pau Casals un concert familiar, “Granados i l’espurna de la felicitat” amb Emili Brugalla (piano) i Clara del Ruste (actriu).

Els dia 26  foren protagonistes els alumnes de l’EMMPAC amb la seva “Música als Museus”.

L’acte de cloenda fou un concert d’homenatge a Enric Granados el diumenge 30 a l’Auditori Pau Casals amb Jordi Camell (piano) i Ofèlia Sala (soprano).

Dia del 140è aniversari del naixement de Pau Casals

Enguany el dijous 29 de desembre vam celebrar un Concert d’Homenatgea Pau Casals amb la intervenció de Lluis Claret, solista i director a front de l’Orquestra Camera Musicae amb la col·laboració de Grupcello.cat, que dirigeix Anna Mora.

Els reptes de l’Associació

Per tal de realitzar els seus objectius, l’AMPC ha d’aconseguir millorar els seus ingressos, uns mitjançant les quotes de les persones sòcies i uns altres procedents de la col·laboració de les administracions públiques, per subvencions.

Pel que fa a la primera de les dues vies, cal aconseguir l’augment en nombre de persones, la qual cosa es fa difícil en uns moments en que el compromís de contribuir de manera fixa de l’associacionisme va de baixa a tot arreu. L’incentiu primer ha de ser, el fer entendre els objectius de l’entitat: difondre la figura de Casals i els seus valors i la música en general, tasca no gens fàcil si un incentiu complementari a l’anterior, com eren certs avantatges en les entrades als concerts de l’Auditori, ara es veuen equiparades a les dels posseïdors del carnet de Biblioteques, majors de 65 anys, etc. Aquests son els dos principals reptes de l’AMPC pels que la Junta s’ha proposat treballar.

Política d’ingressos

Quotes:

Atesa la situació descrita anteriorment, la Junta proposa una modificació de les quotes establint la quota familiar, la d’entitat i la de protector/a, d’aquesta manera:

 • Quota individual: 30,00 euros, com fins ara
 • Quota familiar: 50,00 euros, inclou 2 persones
 • Quota d’entitat: 60,00 euros
 • Quota de protector/a: 100,00 euros

Subvencions i projectes:

Durant el 2016 se’ns han atorgat subvencions de la Diputació de Tarragona, 5.000 EUR. També de l’Ajuntament del Vendrell, 1.000,00. Ambdues quantitats eren pendents de cobrament a 31.12.2016.

L’endarreriment en el cobrament de les administracions públiques ha fet endarrerir algun dels projectes de l’AMPC: la col·laboració amb la Fundació Pau Casals en portar a visitar el Museu de Sant Salvador, a estudiants de batxillerat dels instituts del Vendrell i de la comarca; la nostra aportació havia de consistir en organitzar i finançar els autobusos i proporcionar el personalde guia de les visites.

Política d’expansió

S’ha començat a treballar en dos fronts:

Al Vendrell, arribant a acords amb entitats culturals, la primera ha estat fer la nostra entitat, sòcia dels Nens del Vendrell. Al seu torn l’entitat castellera s’ha inscrit com a sòcia de l’AMPC.

A la comarca, colem tenirpersones d’enllaç que col·laborin amb la Junta i tinguin cura de la difusió de l’AMPC en altres poblacions.

Comptabilitat

Enguany hem organitzat la comptabilitat de manera que ens permeti retre comptes d’una manera eficient a les persones sòcies, a les entitats subvencionadores i al públic en general, tot complint amb el deure moral de transparència això és, fent públiques les nostres xifres al web.

Això ha d’anar lligat amb la millora de l’administració (fitxers, i arxius documentals i fotogràfics…)

 

El Vendrell, març del 2017.