Mes Pau Casals 2023

Data

Espai i hora

Activitat

Organitza

Set. 23
Dissabte

Auditori Pau Casals
20:00

JORNADA INAUGURAL DEL MES PAU CASALS

 • Poema per a la Diada de la Pau, Mireia Juanola (rapsode)
 • Recital La veu de Casals, Roger Morelló (violoncel)

Servei de bus gratuït a Sant Salvador 19:30

Associació Musical Pau Casals 50A i Fundació Pau Casals (Museu)

Set. 27
Dimecres

Auditori del Tívoli
20:00

CONFERÈNCIA

 • Carles Casals i l’orgue, Xavier Mercadé i Salvador Guasch

Associació Musical
Pau Casals 50A

Set. 30
Dissabte

Sala Portal del Pardo
19:00

OBERTURA DE L’EXPOSICIÓ (fins 31.10.2023)

 • 50 anys de l’Associació Musical Pau Casals

Associació Musical
Pau Casals 50A

Oct. 6
Divendres

Auditori del Tívoli
20:00

RECITAL LÍRIC LLUÍS SINTES

 • Lluís Sintes (baríton) i Héctor Valls (piano)

Associació Musical
Pau Casals 50A

Oct. 11
Dimecres

Auditori del Tívoli
20:00

JORNADA D’HISTÒRIA DE L’ASSOCIACIÓ

 • Record dels creadors de l’Associació Musical Pau Casals
 • Audiovisuals històrics de l’entitat

Associació Musical
Pau Casals 50A

Oct. 18
Dimecres

Auditori del Tívoli
20:00

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE D’ANDREU CLARET

 • París érem nosaltres amb assistència de l’autor

Associació Musical
Pau Casals 50A

Oct. 21
Dissabte

Església Parroquial
21:00

CONCERT ANIVERSARI DE LA MORT DE PAU CASALS

Interpretació del Rèquiem de Gabriel Fauré

 • Natàlia Casasús, (soprano)
 • Lluís Sintes (baríton)
 • Álvaro Carnicero (piano)
  Cor Orfeó Parroquial
 • Jordi Solé (direcció)

Associació Musical
Pau Casals 50A

Oct. 22
Diumenge

Cementiri del Vendrell 11:00

TRIBUT A PAU CASALS EN EL 50è ANIVERSARI DE LA MORT

 • Glosa a càrrec d’Òmnium
 • Ofrena floral de les entitats vendrellenques 
 • Interpretació musical amb alumnes de l’EMMPAC
 • Pilar d’homenatge dels Nens del Vendrell

Associació Musical
Pau Casals 50A

Oct. 22
Diumenge

Palau de la Música Catalana
17:30

INTERPRETACIÓ DE L’ORATORI EL PESSEBRE DE PAU CASALS

 • en la versió d’Antoni Ros Marbà. Franz Schubert Filharmonia Orquestra i Coral Càrmina, A. Ros Marbà (direcció)

Fundació Pau Casals i
Fundació Orfeó Català-Palau de la Música

Oct. 22
Diumenge

Museu Pau Casals
Casa Nadiua Pau Casals

JORNADA DE PORTES OBERTES

Fundació Pau Casals (Museu) i Casa Nadiua Pau Casals

Oct. 25
Dimecres

Museu Apel·les Fenosa
Hora a determinar

PRESENTACIÓ I COL·LOQUI

 • El monument a Pau Casals d’Apel·les Fenosa
 • Martí Carnicer, ex alcalde del Vendrell,
 • Nekane Aramburu, directora de la Fundació Apel·les Fenosa

Associació Musical
Pau Casals 50A

Oct. 28
Dissabte

Museu Pau Casals
Hora a determinar

PRESENTACIÓ – CONCERT DEL LLIBRE

 • La viola tenor Parramon de Jordi Pinto
 • Emmanuel Balssa (viola tenor) Daniel Blanch
 • (piano) Pere A. Jariod (divulgador musical) Jordi Pinto (autor del llibre)

Fundació Pau Casals (Museu)

Nota: totes les activitats detallades del Mes Pau Casals són d’entrada lliure excepte:

Recital Roger Morelló

L’Associació Musical Pau Casals ha volgut inaugurar el Mes Pau Casals amb un recital d’un jove violoncel·lista internacional, ja conegut per nosaltres, doncs va actuar en el Mes Pau Casals de l’any 2021.

Roger Morelló Ros (Reus 1993) és un cel·lista compromès, expressiu i ple d’imaginació, amb una immensa capacitat de connexió amb els altres que el converteix en un canal de comunicació que uneix creador, creació i públic. Signa unes interpretacions que desprenen una passió, autenticitat i espontaneïtat que interpel·len tant el públic com els programadors d’arreu d’Europa, en sales com el Palau de la Música Catalana, la Filharmònica de Berlín o la Casa Milà d’on n’ha estat Artista Resident 18/19. 

És guanyador de més de 30 beques i premis en concursos, i ha estat convidat en importants festivals, com el Verbier Festival, Euregio Musikfestival o MozArte Festival, entre molts d’altres. 

Recentment ha publicat l’àlbum The Voice of Casals en homenatge a Pau Casals. Un treball acurat i precís, al mateix temps que ple de vida i emoció, aquest equilibri tan fràgil que Morelló broda al disc i a totes les seves interpretacions.

Estudia amb David Blay a Vila-seca, amb Damian Martínez a Musikene, i després es trasllada a Alemanya per estudiar un Master i un Diploma de Solista amb Maria Kliegel a la Universitat de Música de Colònia, finalitzant amb matrícula d’honor. Roger és Membre d’Honor de Une Clé de Sol pour une Étoile, una organització que treballa en pro de nens desafavorits mitjançant la música, i també ha estat membre de la Fundació Yehudi Menuhin, que inclou dur a terme concerts socials. 

www.roger-morello-ros.com

 

Recital líric Lluís Sintes

Hem volgut incloure en el Mes Pau Casals 2023 un recital d’un conegut solista que recentment ha volgut fer del Vendrell casa seva.

Lluís Sintes, baríton, és nascut a Maó, illa de Menorca, va debutar al Gran Teatre del Liceu l’any 1.992 amb La Traviata on ha sobrepassat amb escreix el centenar de representacions comptant entre elles la gala de re inauguració amb la monumental Turandot dirigida per Núria Espert.

Ha debutat amb èxit al Concertgebouw d’Amsterdam, així com a França, Itàlia, Andorra, Ucraïna, USA, Veneçuela, Perú, Japó i Xina.

Ha cantat també a l’Auditori de Barcelona, Palau de la Música Catalana, a l’òpera de Sabadell i al Cicle d’Òpera a Catalunya arreu del Principat. Així mateix ho ha fet a Madrid, Màlaga, Granada, Tenerife, València, Sant Sebastià, Bilbao, Palma, entre altres auditoris i teatres de l’estat espanyol. Ha estat dirigit per batutes tan prestigioses com Richard Bonynge, Von Dohnany, Ros Marbà, Uwe Mund, Franz Paul Decker, Salvador Brotons, Giuliano Carella, Bertrand de Billy, Josep Pons, entre altres i al costat de cantants com Caballé, Carreras, Aragall, Gruberova, Renata Scotto, Eva Marton ó Mirella Freni.

La seva discografia abasta les obres Turandot, Carmen, El Paradís de les Muntanyes, Contranit, Oda a Verdaguer, Garcia Lorca, Hamlet, Manon, De la tierra latina (editat al Japó), Rèquiem de Benguerel, El Timbaler del Bruc, Ave Maria (amb el gran Orgue de Maó), Urbs, Música per a Delfos, La Creació. Per discogràfiques com Columna Música, EMI-Classics, Naxos, TDK, RTVE-Musica, TWO-Corporation, Discmedi-Blau, Virgin-Classics.

Héctor Valls, piano, que acompanyarà Lluís Sintes, és nascut a Barcelona el 1979, cursa els seus estudis musicals al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, on obté l’any 2004 els títols superiors en les especialitats de piano, llenguatge musical i música de cambra amb les màximes qualificacions. Alumne entre altres d’Alan Weiss, a Brussel·les, Josep Maria Colom ó Ramón Coll. Premi d’Honor del Conservatori Superior de Barcelona. Des de l’any 2000 ha exercit com a professor de piano i llenguatge musical de diverses escoles de música (Escola Diaula de Barcelona, Escola de música de Gràcia, Escola Municipal de Música de Martorell, Escola Municipal de Música de Sitges). Des de l’any 2011 es dedica plenament al seu projecte de classes particulars de piano “Pianíssim Studio”. Ha compaginat la seva tasca docent amb la de pianista de diverses formacions, com els duets amb soprano, mezzosoprano i clarinetista, amb qui va enregistrar el seu primer disc Sounds from Barcelona l’any 2017. El seu interès per la lírica l’ha portat a la creació del Canal Youtube The Free Pianist, actualment amb més de 25.000 subscriptors, cosa que l’ha ajudat a difondre el seu talent per tot el món. Avui per avui és un dels pianistes acompanyants més reconeguts de la lírica catalana, actuant en nombrosos concerts i festivals

Requiem Fauré

INTERPRETACIÓ DEL RÈQUIEM DE GABRIEL FAURÉ PEL COR ORFEÓ PARROQUIAL
El Rèquiem que dedicarem a Pau Casals en el cinquantenari de la seva mort no podia ser altre que el de Gabriel Fauré (1845-1924). Casals i Fauré van coincidir en diversos moments de les seves carreres musicals i van fer amistat, a banda de tenir amics comuns. Fauré va ser compositor, pedagog, organista y pianista i va reemplaçar Saint-Saëns, a l’església de la Madeleine de París; en va esdevenir director del cor.

El Rèquiem en re menor op. 48, escrit per a soprano i baríton, cor de veus mixtes i orquestra va ser compost el 1887 i estrenat l’any següent. Va ser interpretat en el funeral de Fauré el 1924. La primera audició a Barcelona va tenir lloc l’any 1909, en un concert dirigit pel mateix Fauré i celebrat al Gran Teatre del Liceu. Al Vendrell va ser interpretat l’any 1998.

Tot i que es diu que Fauré el va compondre en el moment de la pèrdua dels pares, ell va manifestar que no l’havia escrit a la memòria de ningú en concret sinó just pel plaer de fer-ho. De ben segur que aquesta peça és la que li ha donat màxima projecció internacional. Es tracta d’una obra diferent a d’altres misses de difunts que incideixen en l’aspecte dramàtic d’enfrontar a la mort. Resulta doncs, una obra esperançadora i reconciliadora, tal com defensava el seu autor.

Oratori El Pessebre

Com que aquest 2023 commemorem els 50 anys de la mort de Pau Casals, un dels noms més universals de la cultura del nostre país, la Fundació Pau Casals conjuntament amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música, ha organitzat la INTERPRETACIÓ DE EL PESSEBRE DE PAU CASALS en la versió d’Antoni Ros Marbà. El Pessebre va ser concebut com un missatge de pau universal, de la mà d’un home universal.

Tindrà lloc el diumenge 22 d’octubre, data de la mort del Mestre, a les 17:30 al Palau de la Música Catalana de Barcelona, amb la Franz Schubert Filharmonia Orquestra i la Coral Càrmina sota la direcció del mateix Antoni Ros Marbà.

L’Associació Musical Pau Casals organitzarà per a les persones que ho desitgin, un servei d’autobús des del Vendrell per al desplaçament a Barcelona. Oportunament s’anunciarà l’hora de sortida i el preu de la localitat i del transport.

Natalici de Pau Casals

El 29 de desembre del 2023 celebrarem el 147è aniversari naixement de Pau Casals com és costum amb un concert. En aquest cas, el que s’ha programat a l’auditori del Tívoli formarà part del Cicle “Els teus Clàssics”, essent pràcticament, l’estrena de la temporada 2024 a Catalunya. El coproduirem junt amb l’Associació Joan Manén un més abans de que s’interpreti a L’Auditori de Barcelona i serà a càrrec de VERITÀ BAROQUE ENSEMBLE

PROGRAMA: El Concert Spirituel a la Catalunya del segle XXI

La flauta i la corda, aplegades en un concert al servei de diàlegs generacionals provinents de segles contrastants: clàssics del segle XX (Jordi Cervelló) i autors rabiosament contemporanis (Marc Migó) estableixen complicitats amb la tradició més genuïna del Barroc alemany (Johann Sebastian Bach) i amb la música catalana del segle XVIII, presidida pels germans Joan Baptista i Josep Pla i Agustí, sense oblidar l’extraordinària figura del pare Antoni Soler, olotí que va morir com a monjo jerònim al monestir d’El Escorial.

REPERTORI

 • Joan i Josep Pla: Trio sonata n. 2 en re m
 • Antoni Soler: Quintet n. 2 en Fa
 • Jordi Cervelló: A Bach (Obra d’estrena)
 • Johann Sebastian Bach: Concert de Brandenburg n. 5
 • Marc Migó: Concerto grosso n. 1 The seance

Memòria d'activitats

Cicle "Els Teus Clàssics"

L’Associació Musical Pau Casals i l’Associació Joan Manén tenen signat un conveni bianual en el que s’acorda la programació de concerts del Cicle “Els teus clàssics”. Catalunya disposa d’un patrimoni musical ric, que sovint és desconegut pel públic i pels intèrprets. Amb aquest projecte totes dues entitats volen donar un nou impuls a la difusió de la música de compositors catalans enriquint les seves programacions amb obres d’autors del nostre país, molts d’ells vinculats a Pau Casals i a la seva època

Dimecres Musicals

D’ençà del 2022 el darrer dimecres de cada mes de gener a juny, ambdós inclosos, té lloc al Vendrell, el “Dimecres Musical” en l’àmbit de l’Associació. S’ofereix al públic en general un petit recital o una conferència o un col·loqui, sempre per fer viure la música.

Enllaços d'interès