Presentació

L’any anterior començàvem aquesta Memòria d’Activitats explicant l’objectiu, entre d’altres, de la dinamització de l’Associació, dins dels marc dels Estatuts, la posada al dia de la gestió, frenar la caiguda del nombre de socis, i potenciar noves activitats, tot  millorant els sistemes de comunicació. Avui podem dir que s’ha aconseguit, doncs hem millorat la nostra gestió interna, prosseguint amb la racionalització dels fitxers. El nombre de persones sòcies ha frenat la seva davallada i fins i tot ha augmentat, essent, a l’iniciar l’exercici, de 164 i, en acabar-lo, de 170, dels quals 28 eren familiars, un protector i una entitat. També i, per tal de promoure l’Associació entre els més joves, s’ha ordenat el concepte de gratuïtat en certes quotes.

El sistema de comunicació entre persones associades ha millorat sensiblement amb el correu electrònic i l’establiment d’un Grup de WhatsApp per donar reforçament als avisos sobre activitats. Ha estat el primer any de funcionament del nou web de l’Associació. (www.asociaciopaucasalselvendrell.cat).

Activitats durant l’any

Durant el 2017 s’han organitzat dues sortides a concerts fora del Vendrell, una a l’Auditori de Sant Cugat, el  març  i l’altra al Palau de la Música el juny en el marc de la Diada Pau Casals Ciutat de Barcelona, que organitza la Fundació Pau Casals i, com l’any anterior, una representació de l’AMPC assistí, als altres actes organitzats per la ciutat de Barcelona entre ells el de l’Avinguda Pau Casals on els Nens del Vendrell oferiren un pilar d’homenatge.

Abans d’acabar el 2017 es va arribar a un acord amb la Orquestra Càmera Musicae per tal d’adquirir abonaments amb un preu especial per als nostres socis i sòcies, a la segona meitat del seu cicle de concerts al Palau de la Música. S’inicià al febrer del 2018.

Com és tradicional, l’Onze de Setembre, vam ser presents a l’homenatge als catalans representats pel nostre il·lustre convilatà Pau Casals, organitzat per l’Ajuntament i amb la presència d’altres entitats del Vendrell.

Commemoració del 141è aniversari del naixement de Pau Casals

Enguany el 29 de desembre vam celebrar un Concert d’Homenatge a Pau Casals amb la intervenció  de Vespres d’Arnadí.

Activitats del Mes Pau Casals 2017

 • Acte inaugural:

Música i poesia coincidint amb el Dia Internacional de la Pau, 21 de setembre.

Lliurament de l’ajut de l’Associació Musical Pau Casals per a estudis de violoncel

Lectura de poemes a càrrec de Joan Gibert. Poetessa convidada: Nati Soler Alcaide. Amb la participació del duo de violoncels: Anna Mañé i Elena Jurado

 • Pau i Victòria.

Conferència i concert a càrrec d’Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Mireia Tarragó, soprano, i Marina Pelfort, piano. Tema: Relació artística que varen establir Victoria de los Ángeles i Pau Casals

 • El doble concert de l’ Orquestra Pau Casals al Vendrell, l’any 1927.

Conferència  a càrrec d’Àngels Santacana, historiadora i coordinadora de museus del Vendrell, i els professors: Esther Buendia, Anna Urpí, Eva Sedó i Francesc Serra. Amb la participació de l’Orquestra de l’EMMPAC sota la direcció de Raúl Lacilla Crespo

 • Concurs de colles sardanistes Mes Pau Casals- La Fira,

Organitzat per Dansaires del Penedès

 • Robert Gerhard i Pau Casals.

Conferència a càrrec d’Ignasi Riera, historiador i exdiputat

 • Aportació de l’Escola Músics: Concert dels alumnes

Conferència “Vivències i anècdotes de Benvingut Socias”, a càrrec de Maria Ramon.

 • Concert organitzat per Amics de l’Orgue. Peces de Benvingut Socias,

A càrrec de Jordi Joan Pascual, piano amb comentaris de David Puertas.

 • Cosint cançons

Concert a càrrec del Cor de Veus Blanques de l’EMMPAC. Montserrat Meneses, direcció; Rosa Bertran, piano; Clara del Ruste, direcció escènica

 • L’Homenatge a Pau Casals, 22 d’octubre.

Al Cementiri del Vendrell ofrenes i  pilar d’homenatge dels Nens del Vendrell

 • Commemoració del 44è aniversari de la mort de Pau Casals

Concert a càrrec de la Camerata Eduard Toldrà (octet de corda)

 • L’hora del conte (per a nens i nenes a partir de 5 anys).

“Pau Casals, l’amic dels ocells”  a  càrrec de Mar Morelló

 • Música als museus

Audicions als museus del Vendrell a càrrec dels alumnes de l’EMMPAC

 • Audicions d’orgue. Església parroquial del Vendrell

A càrrec d’alumnes d’orgue del Conservatori Professional de la Diputació de Tarragona i de l’Escola de Música Pau Casals del Vendrell. Professors: Jordi Vergés i Jonatan Carbó

 • Trobada de violoncels

Organitzada per l’ Escola Municipal de Música Pau Casals.

 • Cloenda del mes Pau Casals. Les sardanes de Pau Casals

Concert de la Cobla de Cambra de Catalunya i Jordi Camell, piano, organitzat per l’ Auditori Pau Casals

Política de recursos i llur aplicació

Per tal de realitzar els seus objectius, l’AMPC ha d’aconseguir millorar o, com a mínim, mantenir el seu nivell d’ingressos, una part mitjançant les quotes de les persones sòcies i una altra procedent de la col·laboració de les administracions públiques, per subvencions, i un ajut de Bancaixa.

-Ingressos de Quotes:

Atesa la situació descrita anteriorment, la Junta proposà mantenir les quotes actuals, és a dir:

 • Quota individual: 30,00 euros
 • Quota familiar: 50,00 euros, inclou 2 persones
 • Quota d’entitat: 60,00 euros
 • Quota de protector/a: 100,00 euros

-Subvencions registrades durant l’any 2017:

Durant el 2017hem registrat l’atorgament d’una subvenció de la Diputació de Tarragona per EUR 5.000,00. També hem registrat EUR 2.166,14 de l’Ajuntament del Vendrell del 2016. A 31.12.2017 hi havia pendents de cobrar EUR 5.000,00.Bancaixa, EUR 500,00.

-Aplicació de recursos

Per regla general, les subvencions s’apliquen a la realització dels concerts i, si és possible, a projectes diversos. L’endarreriment en el cobrament de les administracions públiques ha fet endarrerir al seu torn, i com l’any anterior,la col·laboració amb la Fundació Pau Casals en portar a visitar el Museu de Sant Salvador, a estudiants de batxillerat. Malgrat això hem organitzat i conduit les visites dels instituts del Vendrell.

Els ingressos per quotes s’apliquen en bona part, a finançar l’estructura de la nostra organització. També  a col·laboracions com ara el patrocini del  Festival Internacional de Música Pau Casals que, el 2017,atesa la situació de la tresoreria, es va suprimir, i a les dues noves aplicacions que comentem tot seguit.

En efecte, d’ençà del 2017 endavant l’Associació, atorga un ajut a alumnes de violoncel, quantificat en EUR 300,00.

Finalment, cal dir que l’any 2017 es va prendre l’acord d’afiliar la nostra entitat a l’ONG Open Arms de suport als refugiats, amb vigència a partir del 2018.

El Vendrell, 3 d’abril del 2018